Megnyitó

Megnyitó

Németh Tamás, aki nem “egy hangszeres előadó”, bátran használ különböző anyagokat.
A kezdetek grafikai technikáját felváltja egy komplexebb vizuális kifejezés mód – rajz különböző anyagokra, papír, plexi, vászon, röntgen –film.
Folyamatosan halad azon az úton , amit már a kezdetekben magának meghatározott. Ez a következetes munka, most itt látható. Egy szelet az eddigi alkotói tevekenységből, sorozatba rendezve.
A figurák töredessége, fej, kar, kéz stb. nélkül, ez, az ami már régóta foglalkoztatja. A gyermekkorban megismert ókori torzóknak egy felnőt fejjel tovább álmodott világa. A csonkolt figura megformálás személytelen, és csak az ember tulajdonságára fokuszál: marionett bábú,lekötözött alak, bekötött fejű”portré”.
Nem véletlen a röntgen – film használata, ami valkihez kapcsolódik, de nem ismerjük személyét, azonban látjuk annak tulajdonságát, történetét, sérüléseit. Ezeknek a “tulajdonságoknak” lehetnek maradandó elváltozásokat mind fizikai, mind lelki értelemben meg idéző képei.
P.S. Makacs alak, olyan érzésem van, hogy ő lesz az utolsó harcos, aki elesik a csatatéren, de nem talál majd legyőzőre.

Kiss Zoltán

Németh Tamás fiatal művész s mint a fiatalok többsége kutakodó, keresgélő, kísérletező művész is kinek kísérletei rendszerint igen jól működnek s számtalan remek alkotás, számos remek kiállítás – kollektív kiállításokon való rendszeres szereplés – fémjelzi ezt!

Mind e mellett alkotói tevékenységét egy sajátos szellemiség kíséri végig mely nyomon követhető új grafikai kísérleteiben is.

Elsősorban képgrafikával foglalkozik – rézkarc, hidegtű, litográfia s újabban egy sajátos vegyes technikai műfajjal én röntgen képgrafikának nevezném -, de fest is!Ezen új grafikai kísérletei – röntgen képgrafikái – egy egyedi és sajátos utat nyitottak meg előtte melynek bejárása egy teljes alkotó embert kíván s Németh Tamás tökéletesen megfelel ezen elvárásnak!

Drámai feszültségekkel teli lélekboncoló kérdéseket tesz fel a vizualitás segítségével önmagának is és a befogadónak is kényszerítve a befogadót is a kutakodásra, kérdésfeltevésre.

Németh Tamás kétséget kizáróan tehetséges művész, de mind e mellett egy folyamatosan működő, szorgalmas expresszív alkotó egyéniség!

Baky Péter